Sunday, October 7, 2007

Kamil Koç

Havayolu şirketlerinin, uçak bileti fiyatlarını oldukça ulaşılabilir seviyelere çekmelerine rağmen, yoğun olarak şehirlerarası yolcu otobüsü firmalarını seyahatlerimizde kullanmaya devam ediyoruz.

Daha evvelki yıllarda, hepimizin bildiği üzere, kaliteli hizmet veren iki adet şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firma vardı. Sınıflandırma yaparken, Varan, Ulusoy ve diğerleri olarak tanımlardık çoğu zaman.

2000'li yılların başlarından itibaren, daha önceleri çok olumlu referansları olmayan, genellikle "kelle koltuk turizm" firmaları arasına dahil ettiğimiz Kamil Koç' ta yönetim değişikliği yaşandı. Hanımların yönetimde söz sahibi ve karar mekanizmalarında yetkili konuma gelmeleriyle, firma baştan aşağıya kurumsallaşma yolunda bir değişime başladı.

O tarihten bu yana tüm karayolu seyahatlerimde Kamil Koç firmasını kullanmaya başladım. Genel olarak, çok fazla olumlu gelişme yaşandığı ortada. Ancak, yine de bazı eskiden kalma kötü alışkanlıklar ve kolay kolay değiştirilemeyen ciddi sorunlar yaşandığı da bir gerçek. Bu sorunların en temel sebebi, tüm araçların firmaya ait olmaması. Dolayısıyla, araç firma yerine özel bir kişiye ya da şoföre ait olduğunda tamamen şansınıza güvenmek durumunda kalabiliyorsunuz. Örneğin, 2004 yılında Bandırma'dan gece saat 1 civarında bindiğim İstanbul otobüsünde yolculardan birinin valizi ile ilgili itirazında, şoför ve muavinin yolcuyu tartaklamaya çalışmalarıydı. Bu tip sorunların bir an önce ortadan kaldırılabilmesi için, daha yaptırım gücü yüksek sözleşmeler yapılması ve personel eğitimine de daha fazla önem verilmesi gerektiği açıkça görülmekte.

Sonuç olarak, karayollarında otobüs ile seyahat edeceğim zaman, Varan ve Ulusoy'a uçak bileti fiyatı (bazı hatlarda daha da pahalı olabiliyorlar maalesef) ödemek yerine, internet üzerinden Kamil Koç'tan gideceğim yere en rahat ulaşmamı sağlayacak otobüsü tercih edip (2 ssat geç gitmek pahasına O403 yerine bir sonraki seferdeki MAN Fortuna'ya bilet almak gibi), biraz da şansıma güvenip yolculuk yapmaya devam edeceğim.

Not : Yine de seyahatlerimde ilk tercihim havayolunu kullanmak, otobüs yolculuğu, dünyanın en iyi firması ve otobüsüyle yapılsa dahi, belirli bir mesafenin üzerinde eziyete dönüşüyör ne yazik ki... - en azından benim için -

2 comments:

Unknown said...

slm özgür ben oktay daldaban
soy isminden dolayı yazmak istedim
gümüşhaneliyim senden tanışmak istedim gümüşhanenin daldabanlar cok köklü sülalesidir ve burda ailemiz hala burdayız

Daldaban said...

Merhaba Oktay Bey,

Size ulasabilceğim bir e-posta adresi verirseniz, o kanaldan iletisime gecmek isterim.

Iyi Gunler...